Tavuk ızgara yapmanın 3 LEZZETLİ YOLU

Tavuğun göğüs eti de pekala lezzetli olabilir. Izgaranızı hazırlayın ve leziz önerilerimizle damağınızı şenlendirin.

Tarifler: CARLA CHRISTIAN;
Fotoğraf: ADAM ALBRIGHT;
Styling: JENNIFER PETERSON

Kuskuslu Tavuk Şiş

PORSİYON
4 kişilik (Kişi başı 2 şiş+3/4 su bardağı kuskus)
porsiyon başına karbonhidrat 25 g.
hazırlanışı 40 dakika
Marine süresi 1 saat 30 dakika
PİŞME süresi 15 dakika
Izgara süresi 6-8 dakika

1/4 su bardağı limon suyu 1 yemek kaşığı zeytinyağı 2 tatlı kaşığı kekik 2 diş ezilmiş sarımsak 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/4 tatlı kaşığı karabiber 500 g. derisi alınmış, kemiksiz tavuk göğüs eti, birer santimlik şeritler halinde kesilmiş 1 rezene soğanı ayıklanıp ince kıyılmış (Rezene soğanı yerine kuru ve/veya taze soğan da kullanabilirsiniz) Tarifi verilen kuskus Limon dilimleri

1. Kapaklı bir cam kavanoza limon suyu, zeytinyağı, kekik, sarımsak, tuz ve karabiberi koyun. Kavanozun kapağını kapatıp iyice karışana kadar sallayın. Marine sosunun 1/4’ ünü ayırın.

2. Tavuk etini ve rezeneyi (veya soğanı) bir tabağa yerleştirilen naylon torbaya koyun. Kalan sosu üstüne dökün. Torbayı kapatıp sos tavuklara iyice bulaşana kadar torbayı ellerinizle ovuşturun. Buzdolabında 1,5 saat bekletin.

3. Tavuk etlerini süzün. Uzun şerit halinde kesilmiş tavuk dilimlerini 25 santim uzunluğunda metal veya ahşap* şişlere geçirin.

4. Şişleri ızgarada yüksek ısıda üstü kapalı olarak 6-8 dakika pişirin. Servis etmeden önce kalan marine sosunu pişen tavuk dilimlerine fırçayla sürün. Tavuk şiş kebapları kuskus ve limon dilimleriyle ikram edin.

KUSKUS: Küçük bir sos tavasına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyun ve iri taneli 2 bardak kuskusu tavaya alıp karıştırarak 4 dakika kavurun. Üstüne su ilave edin. Su kaynayınca ateşi kısıp tavanın kapağını örterek 10 dakika kendini çekip demlenmesi için bekleyin. Bu süreçte, ateşten almadan 5 dakika kadar önce 1/2 su bardağı kıyılmış kuru domates ekleyebilirsiniz. Ateşten indirip ılımaya bırakın. Geniş bir servis tabağına kuskusu koyun sonra 3/4 su bardağı kıyılmış kırmızı kapya biber, 1/2 su bardağı kıyılmış salatalık, 1/2 su bardağı kıyılmış kırmızı soğan, 1/3 su bardağı yoğurt, 1/4 su bardağı kıyılmış fesleğen, 1/4 su bardağı maydanoz, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1/4 tatlı kaşığı tuz ile 1/4 tatlı kaşığı karabiberi karıştırın ve kuskunuzu lezzetlendirin.

*MUTFAKTAKİ İPUCU: Ahşap şiş kullanacaksanız bunları önceden yarım saat suyun içinde bekletmeniz gerekiyor.

tavuk-yapmanin-3-yolu-20161109-2PORSİYON BAŞINA: 305 kalori, 9 g. toplam yağ (1 g. doymuş yağ), 73 mg. kolesterol, 360 mg. sodyum, 25 g. karbonhidrat (2 g. lif), 30 g. protein.

ZAMANLAMA ÖNEMLİ
Marinasyon işlemi yağsız etlerin bile yumuşamasına yol açar. Ancak gereğinden uzun süre asitli malzemelerle hazırlanan marine sosunda bekleyen et kayış gibi olabilir. Bu nedenle tarifteki zaman bilgilerine dikkat edilmelidir.

tavuk-yapmanin-3-yolu-20161109-3

Akçaağaç Şuruplu Patates Dilimli Tavuk

PORSİYON
4 kişilik (Kişi başı 120 g. tavuk+3/4 su bardağı patatesli garnitür)
porsiyon başına karbonhidrat 20 g.
hazırlanışı 40 dakika
MARİNE süresi 8 saat
Izgara süresi 15 dakika
DİNLENME süresi 5 dakika

2 yemek kaşığı elma sirkesi 2 yemek kaşığı saf akçaağaç şurubu 1 yemek kaşığı az tuzlu soya sosu 3 diş sarımsak, ezilmiş 2 tatlı kaşığı hardal (tercihen Dijon hardalı) 1/2 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber 500 g derisi alınmış, kemiksiz tavuk göğüs eti, ikiye bölünmüş Tarifi verilen patatesli garnitür

1. Marine etmek için bir kavanoza elma sirkesi, akçaağaç şurubu, soya sosu, sarımsak, hardal ve acı toz kırmızı biberi koyun. Kavanozu kapatıp sallayarak malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.

2. Yayvan bir tabağa koyduğunuz naylon torbanın içine tavukları yerleştirin. Marine sosunu üstüne dökün torbayı kapatıp altüst ederek sosu etlere bulaştırın. Buzdolabına koyup torbayı arada altüst ederek, 8 saat ya da gece boyunca dinlendirin.

3. Tavuk etlerini silkeleyerek torbadan alın. Tavuk etlerini üstü kapalı olarak orta ısıdaki ızgarada 15 dakika pişirin. Pişerken bir kez altüst etmelisiniz. Ateşten alıp 5 dakika dinlendirin. Izgara patatesle birlikte servise sunabilirsiniz.

PATATESLİ GARNİTÜR: 350 gramlık iki iri tatlı patatesi soyup dilimleyerek alüminyum folyonun ortasına yerleştirin. Üstüne dilimlenmiş orta boy bir soğan ile 6 dilim az yağlı pastırmayı elinizle parçalayarak koyun. Eritilmiş 3 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımını patatesli karışımın üstüne sürün. Folyonun kenarlarından toplayarak patatesleri bohçalayın. Patatesleri orta ısıdaki ızgarada 30- 40 dakika yumuşayana kadar pişirin. Bohçayı on dakikada bir altüst etmelisiniz. Izgaradan aldığınız patates bohçasını açın. Üstüne 1/2 su bardağı az yağlı rendelenmiş çedar peyniri serpin. Folyoyu tekrar kapatın. 5 dakika peynir eriyene kadar bekleyin.

tavuk-yapmanin-3-yolu-20161109-4PORSİYON BAŞINA: 370 kalori, 13 g. toplam yağ (5 g. doymuş yağ), 105 mg. kolesterol, 557 mg. sodyum, 20 g. karbonhidrat (5 g. lif), 42 g. protein.

AKLINIZDA BULUNSUN
Tavuk ızgara yaparken tavukları maşayla altüst edip çapraz yerleştirin. Böylece ızgara etiniz baklava desenli olur.

tavuk-yapmanin-3-yolu-20161109-5

Çeşnili Tavuk Yanında Ananaslı Pilav

PORSİYON
4 kişilik (Kişi başı 120 g. tavuk+3/4 su bardağı esmer pirinç pilavı)
porsiyon başına karbonhidrat 29 g.
hazırlanışı 40 dakika
MARİNE SÜRESİ 6-8 saat
IZGARA süresi 15 dakika
DİNLENME SÜRESİ 5 dakika
PİŞME süresi 10 dakika

2 yemek kaşığı zeytinyağı 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi 2 yemek kaşığı portakal suyu 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze soğan 1 yemek kaşığı esmer şeker 1 yemek kaşığı az tuzlu soya sos 1/2 jalepeno biberi, çok ince kıyılmış* 3 diş sarımsak, ezilmiş 2 tatlı kaşığı karışık baharat çeşnisi 1/8 tatlı kaşığı tuz 500 g derisi soyulmuş, kemiksiz, tavuk göğüs eti dilimi Tarifi verilen ananaslı pilav Limon dilimleri

1. Marine için bir kavanoza zeytinyağı, üzüm sirkesi, portakal suyu, taze soğan, esmer şeker, soya sosu, jalepeno biberi, sarımsak, karışık baharat çeşnisi ve tuzu koyun. Ağzını kapatıp iyice çalkalayın.

2. Bir tabağa yerleştirdiğiniz naylon torbaya tavuk etlerini koyun. Marine sosunu üstüne döküp torbayı kapatın ve altüst ederek sosun tavuk etine bulaşmasına yardımcı olun. Torbayı en az 6 saat olmak üzere buzdolabında bekletin.

3. Tavuk etlerini süzerek torbadan alın. Tavukları ızgarada orta ateşte üstü kapalı olarak ve bir kez altüst edip 15 – 18 dakika pişirin. Izgaradan alıp 5 dakika dinlendirin. Öte yandan marine sosunu küçük bir tavaya alıp kaynatın. Altını kısarak 10 dakika kadar suyunu çektirin. Tavuk etini ince dilimler halinde kesin. Pilavın yanında, üstüne sosu dökerek servis edin.

ANANASLI PİLAV: Orta boy bir tavayı spreyle yağlayın. Tavayı ateşte ısıtın. İçine 1/2 su bardağı kıyılmış taze ananas, 1/2 su bardağı kıyılmış yeşil biber, ince kıyılmış yarım jalepeno* biberi, 1/4 tatlı kaşığı tuz, 1/4 tatlı kaşığı sarımsak tozu, 1/4 tatlı kaşığı karabiber ve 1/8 tatlı kaşığı tarçın koyun. Karıştırarak ananaslar yumuşayana kadar 5 dakika pişirin. 1,5 su bardağı haşlanmış esmer pirinç, 1/2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulyesi ve 1/4 su bardağı portakal suyu ilave edin. Karıştırarak pişirin. Üstüne taze kişniş serpin. *MUTFAKTAKİ İPUCU: Acı kırmızıbiberler gözlerinize ve cildinize zarar verecek esanslar içerir. Acı biberle uğraşırken eldiven giymelisiniz.

PORSİYON BAŞINA: 321 kalori, 9 g. toplam yağ (1 g. doymuş yağ), 73 mg. kolesterol, 265 mg. sodyum, 29 g. karbonhidrat (5 g. lif, 2 g. şeker), 30 g. protein.

ÖNCE SAĞLIK
Izgara tavukların içinin yumuşak ve sulu olması aynı zamanda da iyi pişmesi için etin en kalın kısmına termometre batırarak ısıyı kontrol edin.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.