Elmanın Mevsimi

Araştırmalar elma yiyenlerde Tip 2 diyabet ile obezite riskinin daha az olduğunu gösteriyor. Hem sağlıklı hem çok lezzetli elmalı tariflerimiz için sayfayı çevirebilirsiniz.

Mutfağa yeni yeni girmeye başlayanlar için galet yapmak iyi bir tercih olabilir. Çünkü galetlerin başarısı kusurlu kıvrımlarındaki güzellikte gizli

Taze Kekikle Süslü, Narlı Elma Galeti

PORSİYON
10 kişilik (Kişi başı birer dilim)
porsiyon başına karbonhidrat 21 g.
hazırlanışı 30 dakika
PİŞME süresi 35 dakika

85 g. çok amaçlı un 55 g. tam buğday unu 2 tatlı kaşığı toz şeker* 1 tatlı kaşığı tuz 3 yemek kaşığı küçük parçalara bölünmüş tereyağı 2 yemek kaşığı zeytinyağı 2 veya 3 yemek kaşığı soğuk su 2 yemek kaşığı bal 1 dal taze kekik 2 tatlı kaşığı çok amaçlı un 2 tatlı kaşığı limon suyu 400 g. ince dilimlenmiş elma 1 adet çırpılmış yumurta akı 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı) 2 yemek kaşığı nar tanesi veya kıyılmış kızılcık kurusu 2 tatlı kaşığı taze kekik yaprağı

1. Orta boy bir kasenin içinde çok amaçlı un, tam buğday unu, şeker ve tuzu karıştırın. Karışımın içine küçük parçalar halindeki tereyağını parmak uçlarınızla ezerek ya da hamur karıştırıcısı ile bezelye taneleri gibi küçük toplar oluşana kadar karıştırın. Zeytinyağını ekleyip parmaklarınızla unlu karışıma yedirin. 1 yemek kaşığı soğuk suyu unlu karışımın bir bölümüne serpin ve çatalla karıştırıp, kenara ayırın. Kalan soğuk suyu azar azar dökerek karışımın tümünün nemlenip hamur haline dönüşmesini sağlayın. Hamuru iyice yoğurup beze oluşturun. Streç filmle sarıp yarım saat buzdolabında dinlendirin.

2. Başka bir kabın içinde balla taze kekikleri karıştırıp mikrodalga fırında 30 saniye ısıtın. Soğuduktan sonra kekik dallarını çıkarın.

3. Fırını önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Mikrodalga fırında incelen balı 2 tatlı kaşığı un ve limon suyuyla karıştırıp elma dilimlerini ekleyerek çatalla sosa bulanmalarını sağlayın.

4. Hafifçe un serptiğiniz yağlı kağıt üstünde hamuru 30 santim çapında bir daire halini alana kadar açın. Hamurun ortasına elma dilimlerini yayın. Kenarlardan beşer santim bırakmalısınız. Kenar kısımlarını elmaların üstüne doğru kıvırın. Gerekirse kenarda pililer oluşturun. Hamurun kenarlarını yumurta akıyla parlatın. İsterseniz toz şeker serpin.

5. Galetin kenarları kızarıp ortası boncuklanana kadar fırında 35 dakika pişirin. Fırından alıp 15 dakika kendini çekmesini bekleyin. Üstünü nar taneleri ve kekik yapraklarıyla süsleyin. 10 dilime bölerek servis edin.

TATLANDIRICI:
Seçtiğiniz marka tatlandırıcı paketinin üstündeki talimatları dikkatle okuyarak tarifteki 2 tatlı kaşığı toz şeker ölçüsüne eşdeğer ölçüde tatlandırıcı kullanın. Bu tarifte pudra şekerinin yerine tatlandırıcı önermiyoruz.

PORSİYON BAŞINA:
137 kalori, 5 g. yağ (2 g. doymuş yağ), 7 mg. kolesterol, 200 mg. sodyum, 21 g. karbonhidrat, (2 g. lif, 4 g. şeker), 2 g. protein.

TATLANDIRICILI PORSİYON BAŞINA:
Kalorisiz tatlandırıcı ile yapılınca 129 kalori, 19 g. karbonhidrat (2 g. lif, 1 g. şeker), 2 g. protein, 5 g. yağ

Bol elma yiyenlerde enflamasyonun daha az görüldüğü ve bu kişilerin kronik hastalıklara karşı daha dayanıklı oldukları biliniyor.
American Journal of Clinical Nutrition, 2015

Boyutlara DİKKAT !

Elmalardaki bir gramlık fark bile karbonhidrat değerini değiştirebilir.

Çok küçük
1 çok küçük boy elma terazide 100 g. tartıldığında 15 gram karbonhidrat içerir.

Küçük
1 küçük boy elma terazide 150 g. tartıldığında 22.5 gram karbonhidrat içerir.

Orta
1 orta boy elma terazide 200 g. tartıldığında 30 gram karbonhidrat içerir.

Büyük
1 büyük boy elma terazide 250 g. tartıldığında 37.5 gram karbonhidrat içerir.

Atıştırmalık Elmalı Kek

PORSİYON
16 kişilik (Kişi başı birer kare dilim)
porsiyon başına karbonhidrat 25 g.
hazırlanışı 40 dakika
FIRIN SÜRESİ 45 dakika

Yapışmaz yağ spreyi 110 g. çok amaçlı un 85 g. tam buğday unu 115 g. şeker* 1,5 tatlı kaşığı karbonat 1/4 tatlı kaşığı tuz 1 adet hafif çırpılmış yumurta 1 adet hafif çırpılmış yumurta akı 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı 2,5 yemek kaşığı kanola yağı 800 g. kabuğu soyulup doğranmış elma 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı 300 g. çok ince kesilmiş elma dilimleri 1-2 yemek kaşığı su 50 g. akçaağaç şurubu

1. Fırını önceden 160 dereceye ayarlayıp ısıtın. Kare bir kek kalıbını spreyle yağlayın.

2. Bir kasede unları, şeker, karbonat ve tuzu karıştırın. Yumurta akı, yumurta, eritilmiş tereyağı ve kanola yağını ekleyin. Elmaları katarak karıştırın. Karışımı kek kalıbına bastırarak yayın.

3. 45 dakika fırında pişirin. Piştiğini test etmek için ortasına bir kürdan batırın temiz çıkarsa pişmiş demektir. Fırından alıp soğumasını bekleyin.

4. Öte yanda yapışmaz bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Elma dilimlerini koyup yumuşayana kadar 8 ile 10 dakika pişirin. Arada buharlaştıkça yaklaşık 4 dakikada bir, 1 yemek kaşığı su ekleyin. Ateşten alın ve akçaağaç şurubunu karıştırın.

5. Keki kareler halinde kesin. Üstüne elmalı karışımdan paylaştırın, isterseniz çırpılmış kremayla süsleyin.

TATLANDIRICI:
Bu tarifte şeker yerine tatlandırıcı önermiyoruz.

PORSİYON BAŞINA:
153 kalori, 5 g. yağ (2 g. doymuş yağ), 19 mg. kolesterol, 169 mg. sodyum, 25 g. karbonhidrat, (2 g. lif, 11 g. şeker), 2 g. protein.

Elmalı, Cevizli Yulaf Lapası

PORSİYON
8 kişilik (Kişi başı 2/3 kase yulaf + 2 yemek kaşığı elma sosuyla, 1 kaşık ceviz)
porsiyon başına karbonhidrat 34 g.
hazırlanışı 30 dakika

800 g. doğranmış elma* 400 g. yağsız süt 200 g. su 45 g. yulaf 35 g. esmer toz şeker** 2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı vanilya 1/2 tatlı kaşığı tarçın 1/4 tatlı kaşığı tuz 1/4 tatlı kaşığı muskat rendesi 1 tatlı kaşığı esmer şeker** 1 tatlı kaşığı limon suyu 65 g. kavrulup kıyılmış ceviz içi

1. 400 g. doğranmış elma, yağsız süt, su, yulaf, esmer şeker, tereyağı, vanilya, tarçın, tuz ve muskat rendesini karıştırıp bir pilav tenceresinde kısık ateşte demleyin.

2. Yulaflı karışım pişmek üzereyken fırını 230 dereceye ayarlayıp ısıtın. Lapanın üstündeki sosu hazırlamak için yağlı kağıt serili fırın tepsisine kalan 2 bardak elma ve 2 tatlı kaşığı kanola yağını yayın. Arada karıştırıp 10-12 dakika fırınlayın. 1 tatlı kaşığı esmer toz şekerle limon suyunu üstüne serpin.

3. Yulaf lapasını, üstüne elmalı sos ve kıyılmış ceviz içi koyarak ikram edin.

MUTFAKTAKİ İPUCU:
Doğranmış elmaların kararmasını önlemek için 2 bardak su ve 2 yemek kaşığı limon suyu karışımının içinde ve buzdolabında bekletin.

TATLANDIRICI:
Bu tarifte şeker yerine tatlandırıcı kullanmanızı önermiyoruz.

PORSİYON BAŞINA:
188 kalori, 8 g. yağ (2 g. doymuş yağ), 7 mg. kolesterol, 77 mg. sodyum, 25 g. karbonhidrat, (3 g. lif, 10 g. şeker), 4 g. protein.

Elmalı Tartlar

PORSİYON
8 kişilik (Kişi başı birer elmalı tart)
porsiyon başına karbonhidrat 34 g.
hazırlanışı 45 dakika
PİŞME SÜRESİ 25 dakika

2 adet orta boy veya 4 adet çok küçük kırmızı elma 50 g. elma suyu 1 yemek kaşığı çok amaçlı un 2 tatlı kaşığı toz şeker* 1 tatlı kaşığı tarçın 1 adet hafif çırpılmış yumurta 1/8 tatlı kaşığı iri toz şeker veya karamel sosu (isteğe bağlı)

1. Fırını önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. İki orta boy elmayı ortadan bölün. Dilerseniz 4 küçük elmanın sap kısmından üçte birini kesebilirsiniz. İçlerini doldurmak için yandaki önerileri uygulayın. Önce elmaların içini boşaltın. İçlerini küçük parçalara bölün. Sos tavasında elma içlerini, elma suyunu, 3 yemek kaşığı su, un, şeker ve tarçını orta ateşte karıştırarak pişirin. Suyunu çekip koyulaşana kadar 3 ile 5 dakika pişirin. İç malzemeyi elma kabuklarına doldurun.

2. Pay hamurunu 25 cm. çapında yuvarlaklar halinde açın. Yandaki önerilerin 2. adımına daha sonra süslemek için 3. adıma bakın. Yumurtayı 1 yemek kaşığı suyla karıştırıp hamurun üstüne sürün. Dilerseniz iri toz şeker serpin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Spreyle yağlayın. Elmaları tepsiye dizin. Çok küçük elma kullandıysanız üst kapak hamurlarını da tepsiye dizin.

3. Fırında 20 ile 25 dakika elmalar ve üst kapaklar kızarana kadar pişirin. Dilerseniz karamel sosu döküp ılık servis edebilirsiniz.

PAY HAMURU:
150 g. oda sıcaklığında tereyağı, 3 yemek kaşığı toz şeker, 220 g. elenmiş un, 1 paket kabartma tozu ve 1 yumurtayı geniş bir yoğurma kabına alarak yoğurun. Üzerini streç filmle sarıp buzdolabına alın ve 1 saat dinlendirin. Hamuru unlanmış tezgaha alıp ikiye bölün ve her iki parçayı da bir merdane yardımıyla açın.

TATLANDIRICI:
Bu tarifte şeker yerine tatlandırıcı önermiyoruz.

PORSİYON BAŞINA:
316 kalori, 17,5 g. yağ, 104 mg. kolesterol, 83,5 mg. sodyum, 34 g. karbonhidrat, (2 g. lif, 8,5 g. şeker), 5 g. protein.

Yarım Elmalar
Çabucak hazırlanan elma lezzetleri için birkaç ipucu:

1 İçini boşaltın
Kavun topları hazırlamaya yarayan gereçle ya da bir kaşıkla ortadan ikiye böldüğünüz elmanın içini boşaltın. Ortasını ve çekirdekleri temizleyin. Elmanın kabuğu yarım santim kalınlığında kalabilir.

2 Kesin
Hazırladığınız hamurdan 9 cm. çapındaki kalıpla daireler kesin. Kenarlarını başka bir şekilde kullanmak üzere ayırın.

3 Süsleyin
Yarım elmanın üstünü süslemek için el beceriniz ve hayal gücünüz yeter. Daire şeklindeki hamuru elmanın üstüne kapatıp kenarlarını kıvırın. Üstüne dilediğiniz gibi şekil verin. Şeritler halinde önceden de kesip kafes yapabilirsiniz.

Kabuk Süsleme Önerileri

Kafes kabuk
Hamurdan yarım santimlik şeritler kesip yarısını içi doldurulmuş elmanın üstüne aralıklı olarak dizin. Kalan şeritleri de ters yönde kafes oluşturacak şekilde, önceki şeritlerin altından ve üstünden geçirin. Şeritleri sık yerleştirip kafes örerseniz kabuk elmayı tümüyle kapatır. O zaman pişerken havalanması için ortadan bir delik açmalısınız.

Şekillerle oynayın
Elinizin altındaki çeşitli kurabiye ve çörek kalıplarıyla değişik tart kabukları yapabilirsiniz. Bu tarif için kalıpların 9 santim çapını geçmeyecek ölçüde olması yeterlidir. Örneğin deniz kabuğu şeklinde olanlar çok hoş görünür. Fırına vermeden önce kabukların üstünü çizmeyi unutmayın.

Bonus: Minik süsler
Bu tarifi hazırlarken hamur kenarlarından küçük parçalar kalır. Minik kalıplarla çeşitli şekiller kesip kabukların üstüne bir damla suyla yapıştırabilir böylece elmalı tartlara boyut katabilirsiniz.

Neden hava deliği gerekli?
Tartlarda üst kabuklara çizikler atmak ya da hava delikleri oluşturmak içerdeki buharın çıkarak tartın çatlamasını ya da içine yayılmasını önler.

Kıvrımlı kabuk
Yuvarlak hamurun altından tam ortadan işaret parmağınızla yukarı doğru kaldırın kenar kıvrımlarını da hamurun üstüne doğru yarım ay şeklinde katlayın. Hamurun üstüne bıçakla birkaç çizik atın.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.