Domatesin cömertliği

Rezeneli Domates Salatası

PORSİYON
4 kişilik (Kişi başı 1 tabak)
porsiyon başına karbonhidrat 5 g.
hazırlanışı 30 dakika

8 kuşkonmaz sapı, kazınıp 5 santim verev çubuklar halinde kesilmiş 1 küçük boy rezene soğanı, yapraklı 2 su bardağı taze kuzu ıspanağı 2 su bardağı irice dilimlenmiş domates 60 g. mozarella peyniri, ikişer santim doğranmış 1/2 su bardağı taze fesleğen yaprağı Tarife göre arpacık soğanlı limon sosu 2 yemek kaşığı çok ince rendelenmiş parmesan peyniri

domatesin-comertligi-20161109-2

1. Bir sos tavasına kuşkonmazları koyup üstüne kaynar su ekleyin ve üç dakika kaynatın. Süzdükten sonra çabuk soğuması için buzlu su içinde 1-2 dakika bekletip süzün.

2. Rezenenin yapraklarını ayıklayın. İki yemek kaşığını dolduracak kadar rezene yaprağını kıyın. Dilerseniz sonradan süslemek için birkaç dal ayırın. Rezene soğanını ikiye bölün, çok ince olarak kıyın.

3. Büyük bir yayvan kabın içinde kuşkonmazları, kıyılmış rezene ile kuzu ıspanağı, domates, mozarella ve fesleğeni karıştırın. 2 yemek kaşığı rezene yaprağını arpacık soğanlı limon sosuna karıştırın. Sosu karışımın üstüne döküp hafifçe karıştırın. Üstüne parmesan rendesi ve isteğe göre rezene sapları serpiştirin.

*Arpacık Soğanlı Limon Sosu Küçük bir kasede 1/4 su bardağı çok ince kıyılmış arpacık soğanı, 3 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş ezilmiş sarımsak ve 1/8 tatlı kaşığı tuz ile aynı ölçüde karabiberi iyice karıştırın.

PORSİYON BAŞINA: 115 kalori, 7 g. toplam yağ (1 g. doymuş yağ), 12 mg. kolesterol, 206 mg. sodyum, 5 g. karbonhidrat, (4 g. lif), 7 g. protein.

domatesin-comertligi-20161109-3

Acılı Domates Sosu

PORSİYON
10 kişilik (Kişi başı 1 kase)
Porsiyon başına karbonhidrat 13 g.
Hazırlanışı 1 saat 30 dakika
IZGARA SÜRESİ 10 dakika
PİŞME SÜRESİ 35 dakika
DİNLENME SÜRESİ 35 dakika

Bu sosla kendinizi sımartın!

Ustaca tatlandırılmış bu acılı sos özellikle ızgara tavuk göğüs eti, barbunya veya fırınlanmış kabak dilimleri gibi sebzelerin üstüne çok yakışıyor. Dilerseniz üstüne peynir çeşitleri serpebilirsiniz.

4 orta boy kırmızı kapya biber, çekirdekleri ayıklanıp dörde bölünmüş* 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı kıyılmış soğan 12 diş sarımsak, ezilmiş 2 tatlı kaşığı kimyon 2 tatlı kaşığı kişniş 4 kg domates, soyulmuş**, doğranmış 1/4 su bardağı bal 2 yemek kaşığı elma sirkesi 2 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 su bardağı kıyılmış taze kişniş 5 yemek kaşığı limon suyu

1. Fırının ızgarasını çalıştırın. Fırın tepsisine alüminyum folyo serin. Kırmızı biberleri içleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Közlenip yumuşayana kadar 10 dakika pişirin. Folyoyu bohça gibi kenarlarından toplayıp biberleri sarın. Bir süre bekletin. Eliniz yanmayacak kadar soğuduğu zaman açıp biberlerin derisini soyun. Daha sonra biberleri kıyın.

2. Orta boy derin bir çelik ya da yanmaz tavaya zeytinyağı koyup orta ateşte kızdırın. Soğanları tavaya koyup arada karıştırarak 5 dakika kavurun. Üstüne sarımsak, kimyon, kişniş ekleyip karıştırın.

3. Domates, bal, elma sirkesi, tuz ve karabiberi de tavaya koyun. Kaynamaya başlayana kadar karıştırın. Bir patates ezicisiyle püre haline getirin. Üstünü kapatmadan, arada karıştırarak 20 dakika kaynatın.

4. Tavanın içine kıyılmış kapya biberleri ekleyin. Karışım istenen yoğunluğa gelene kadar 15-20 dakika daha karıştırarak kaynatın. Ateşten alın, içine kişnişi ilave edin.

5. Beş tane kaynatılıp sterilize edilmiş orta boy konserve kavanozunun her birine birer yemek kaşığı limon suyu koyun. Sıcak domates sosunu kepçeyle kavanozlara dökün. En üstte birer santim boşluk bırakın. Kavanozun kenarlarını silin, kapaklarını sıkıca kapatın.

6. Kavanozları koruma işlemi için su dolu tencereye yerleştirip su kaynamaya başladıktan sonra 35 dakika daha kaynatın. Bir ızgara üstüne yerleştirip soğutun.

*MUTFAKTAKİ İPUCU: Kırmızı kapya biberleri közlenip ayıklanmış ve kıyılmış olarak hazır alarak da kullanabilir böylece 1. adımı geçebilirsiniz.

**MUTFAKTAKİ İPUCU: Domatesleri kolaylıkla soymak için büyük bir tencerede su kaynatın. Keskin bir bıçakla domateslerin alt kısmını artı işareti şeklinde kesin. Domatesleri topluca kaynar su dolu tencerenin içine koyun. 30 ile 60 saniye sonra delikli kepçeyle buz dolu bir kabın içine çıkarın. Derilerinin çatlamaya başladığını göreceksiniz. Böylece domates kabukları kolayca soyulur.

PORSİYON BAŞINA: 78 kalori, 2 g. toplam yağ (0 g. doymuş yağ), 0 mg. kolesterol, 243 mg. sodyum, 13 g. karbonhidrat, (3 g. lif, 8 g. şeker), 2 g. protein.

domatesin-comertligi-20161109-4

Közlenmiş Domates ve Lorlu, Sarımsaklı Ekmek

PORSİYON
10 kişilik (Kişi başı 2 dilim)
POrsiyon başına karbonhidrat 18 g.
Hazırlanışı 20 dakika
Fırın süresi 50 dakika

2 su bardağı çekirdekleri ayıklanıp irice doğranmış domates 2 orta boy arpacık soğanı, ince kıyılmış 1/4 tatlı kaşığı tuz 5 tane orta boy çilek, dörde bölünmüş 1 su bardağı lor peyniri 2 yemek kaşığı bal 1/2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi 180 g. tam tahıllı baget Yağ spreyi 10 tatlı kaşığı balzamik sirke 2 yemek kaşığı taze fesleğen, kıyılmış 1/4 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

1. Fırını önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıt yayın. Üstüne domates ve soğan dilimlerini yerleştirip tuz serpin. Arada iki kez karıştırarak domatesler ve soğanlar hafif kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Tepsideki karışımı bir kaseye boşaltın, çilekleri ekleyerek karıştırın ve soğumasını bekleyin.

2. Öte yandan başka bir kasede loru, bal ve limon kabuğu rendesini karıştırın.

3. Fırının ısısını 210 dereceye yükseltin. Bageti verev dilimler halinde kesin. 20 ekmek diliminin iki tarafını da spreyle yağlayın. Fırın tepsisine yerleştirin. Arada bir kez altüst edip hafif kızarıp çıtır olana kadar 5 ile 7 dakika kızartın.

4. Kızarmış dilimlerin üstüne lorlu karışımı sürün. Üstüne domates, soğan karışımını ve diğer malzemeyi yayın.

PORSİYON BAŞINA: 115 kalori, 3 g. toplam yağ (1 g. doymuş yağ), 8 mg. kolesterol, 188 mg. sodyum, 18 g. karbonhidrat, (2 g. lif), 5 g. protein.

domatesin-comertligi-20161109-5

Domatesli Pide

PORSİYON
8 kişilik (Kişi başı 1 dilim)
porsiyon başına karbonhidrat 19 g.
Hazırlanışı 25 dakika
FIRIN SÜRESİ 10 dakika
DİNLENME SÜRESİ 1 saat
IZGARA SÜRESİ 3 dakika

1/2 kilo çeşitli renklerde domates, yarım santim dilimler halinde Tarife göre mısır unundan yapılmış pide hamuru 1 tatlı kaşığı yağsız süt 3/4 su bardağı gravyer peyniri rendesi 1/2 su bardağı domatesli sos 2 tatlı kaşığı kıyılmış taze kekik 2 diş ezilmiş sarımsak 1/8 tatlı kaşığı tuz 1/8 tatlı kaşığı karabiber 1 su bardağı haşlanmış tavuk göğüs eti, didiklenmiş

Gevrek lezzet

Bu tereyağlı, gevrek pideyi tadan herkes bayılıyor. Pidenin gevrekliğini kaybetmemesi için domates dilimlerini bir saat kadar kağıt havlu üzerinde bekletip iyice kurutmalısınız.

1. Bir tepsiye 2 kat kağıt havlu yayın. Domates dilimlerini üstüne yerleştirip hafifçe bastırarak kurutun. Üstüne de kağıt havlu kapatıp bir saat bekletin.

2. Fırını önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Mısır unundan pide hamurunu hazırlayın. 45 santimetre karelik bir folyo hazırlayın. Hamuru ellerinizle bastırarak folyonun üstüne yayın. Yağlı kağıtla örtün. Hamuru 30 x 20 santimlik bir dikdörtgen şeklinde açın. Yağlı kağıdı usulca kaldırıp hamurun üstüne sütü sürün. Hamuru folyoyla bir fırın tepsisine aktarın. 10-15 dakika pişirin. Fırından alın.

3. Izgarayı yakın. Bir kabın içinde 1/2 su bardağı peynir, domatesli sos, kekik, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımı pidenin üstüne sürün. Üstüne tavuk eti ve domatesleri yayın. Kalan 1/4 su bardağı peyniri de en üstüne serpin. Izgarada 3 ile 5 dakika peynir eriyene kadar kızartın.

4. İsterseniz üstüne taze kekik serpebilirsiniz. Ilık olarak ikram edin.

MISIR UNU PİDESİ: Orta boy bir kabın içine 1 su bardağı çok amaçlı un, 1/4 su bardağı mısır unu ve 1/4 tatlı kaşığı tuzu eleyin. 2 yemek kaşığı donmuş tereyağını küpler halinde keserek, un bezelye taneleri haline gelene kadar karıştırın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Hepsini çatalla karıştırın. Hamurun bir bölümüne 1 yemek kaşığı buzlu su döküp çatalla havalandırın. Nemlenen hamuru kabın kenarına alın. Hamura yavaş yavaş 3-4 yemek kaşığı kadar soğuk su ekleyerek nemlendirmeye devam edin. Hamuru fazla ezmeden yoğurarak toparlayın.

PORSİYON BAŞINA: 224 kalori, 11 g. toplam yağ (3 g. doymuş yağ), 40 mg. kolesterol, 307 mg. sodyum, 19 g. karbonhidrat, (1 g. lif), 11 g. protein.

domatesin-comertligi-20161109-6

İtalyan Tarzı Kabaklı Salata

PORSİYON
6 kişilik (Kişi başı 1 tabak)
Porsiyon başına karbonhidr at 13 g.
Hazırlanışı 30 dakika
Fırın süresi 2 saat 15 dakika

12 adet orta boy domates, yarım santim kalınlığında dilimlenmiş 3 yemek kaşığı elma sirkesi 2 yemek kaşığı light mayonez 2 diş sarımsak, ezilmiş 1/4 tatlı kaşığı tuz 1/8 tatlı kaşığı karabiber 4 su bardağı boyuna ince kesilmiş kabak * 3/4 su bardağı haşlanmış süzülmüş kuru fasulye 6 yemek kaşığı ince kıyılmış taze soğan 1/4 su bardağı kıyılmış fesleğen 2 tatlı kaşığı kıyılmış taze kekik veya 1/2 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik 1/4 su bardağı çam fıstığı ya da kıyılmış ceviz

1. Fırını önceden 110 dereceye ayarlayıp ısıtın. İki fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Dilimlediğiniz domatesleri sık sıralar halinde iki tepsiye yerleştirin. Bir saat kadar fırında pişirin. Domateslerin dörtte birini karıştırıcıya aktarın. Kalan domatesleri altüst edip 75 dakika daha pişirin. Fırından alıp kağıtla ızgara üstünde soğutun.

2. Domateslerin bir bölümünü koyduğunuz karıştırıcının içine sirke, mayonez, sarımsak, tuz ve karabiberi koyarak pürüzsüz bir sos elde edene kadar karıştırın.

3. Büyük bir kasede ince uzun spagetti şeklinde kestiğiniz kabakları, fasulye, taze soğan ve fesleğeni karıştırın. Kalan domatesleri kıyıp kabak karışımına ilave edin. Hazırladığınız sosu döküp hafifçe karıştırın. Üstüne çam fıstıklarını serpip hemen ikram edin.

*MUTFAKTAKİ İPUCU: Kabakları spagetti gibi ince uzun şeritler halinde kesmek için spiral sebze kesiciyi kullanabilirsiniz. Ya da önce boyuna ince dilimler halinde kesip sonra da şerit şeklinde inceltebilirsiniz.

PORSİYON BAŞINA: 116 kalori, 6 g. toplam yağ (1 g. doymuş yağ), 1 mg. kolesterol, 162 mg. sodyum, 13 g. karbonhidrat, (4 g. lif), 4 g. protein.

domatesin-comertligi-20161109-7

Domatesli, Avokadolu Sandviçler

PORSİYON
4 kişilik (Kişi başı 1 sandviç)
porsiyon başına karbonhidrat 20 g.
hazırlanışı 30 dakika

6 adet kurutulmuş domates 12 dilim az yağlı ve az tuzlu salam (veya pastırma dilimi) 1 küçük avokado, ikiye bölüp çekirdeği çıkarılarak soyulmuş 1/4 su bardağı az yağlı, sarımsaklı krem peynir 8 adet çok ince dilimlenip kızartılmış tam buğday ekmeği 2 orta boy kalın dilimlenmiş kırmızı ve sarı domates 1 su bardağı taze semizotu veya kuzu ıspanağı yaprağı

1. Küçük bir çukur kaba kurutulmuş domatesleri koyup üstünü örtecek kadar kaynar su dökün. Üstünü kapatıp beş dakika bekleyin. Suyu süzüp domatesleri kıyın. Bu arada büyük bir tavayı orta ateşte ısıtıp pastırma veya salamları kızartın. Kağıt havluya alıp yağlarını süzün.

2. Orta boy bir kasede avokadoyu ezin, domates ve peyniri ilave ederek iyice karıştırın.

3. Dilimlerin yarısına avokadolu ezmeyi sürün. Üstüne pastırma veya salam dilimlerini, kalın dilimlenmiş domatesleri ve semizotlarını yerleştirip sandviçi kapatın.

PORSİYON BAŞINA: 230 kalori, 11 g. toplam yağ (4 g. doymuş yağ), 18 mg. kolesterol, 454 mg. sodyum, 20 g. karbonhidrat, (5 g. lif), 11 g. protein.

domatesin-comertligi-20161109-8

Soğuk Çorba

PORSİYON
6 kişilik (Kişi başı 1 kase)
Porsiyon başına karbonhidrat 8 g.
Hazırlanışı 45 dakika
SOĞUMA SÜRESİ 4 saat
Dinlenme süresi 30 dakika

4 su bardağı soyulup doğranmış domates 3/4 su bardağı kıyılmış sarı, yeşil, kırmızı tatlı biber 1/2 su bardağı kıyılmış kırmızı soğan 1/2 su bardağı kıyılmış salatalık 2 diş ezilmiş sarımsak 1/4 tatlı kaşığı tuz 1/8 tatlı kaşığı karabiber 3 yemek kaşığı limon suyu 2/3 su bardağı kıyılmış salatalık 1/2 su bardağı çok ince kıyılmış kırmızı soğan 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 su bardağı elma sirkesi 1/4 su bardağı lime suyu 1/4 su bardağı yoğurt 1 yemek kaşığı bal 4-5 dal taze nane yaprağı

1. Büyük bir kasede domates, biber, kırmızı soğan, salatalık, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımın yarısını karıştırıcıya alıp 3 yemek kaşığı limon suyu ile su ekleyin ve pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Bunu diğer karışımın üstüne döküp hepsini kaşıkla karıştırın. Ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında en az 4 saat kadar soğutun.

2. Üstüne koyacağınız salatalık garnisi için kıyılmış salatalık, kırmızı soğan ve deniz tuzunu karıştırın. Üstünü kapatıp yarım saat dinlendirin. Bir kevgire aktarıp üstüne soğuk su gezdirdikten sonra iyice süzün. Küçük bir kaba alın. Sirke ve 1/4 su bardağı lime suyunu ilave edin. Sebzeleri suyun içine iyice bastırın. Üstünü örtüp en az 4 saat buzdolabında dinlendirin. Arada karıştırın.

3. İkram etmeden önce bir kabın içinde yoğurtla balı karıştırın. Salatalık garnisini süzün. Soğuk çorbanızı yoğurt sosu, salatalık garnisi ve nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

PORSİYON BAŞINA: 73 kalori, 2 g. toplam yağ, 0 mg. kolesterol, 158 mg. sodyum, 8 g. karbonhidrat, (3 g. lif), 3 g. protein.

Taze ikram

Her mevsim çok sevilen soğuk çorba tariflerinden biri de budur. Ferahlatıcı tadı dilin üstünden kayan dokusu ile lezzetli bir ikram olarak sofraları süsler. Kıyılmış soğanla iri doğradığınız salatalığı tuzlayıp üstüne paylaştırınca çıtır bir tat elde edersiniz.

domatesin-comertligi-20161109-9

Hindi Kıymalı Mantarlar

PORSİYON
6 kişilik (Kişi başı 2 mantar)
porsiyon başına karbonhidrat 5 g.
hazırlanışı 35 dakika
FIRIN SÜRESİ 1 saat 5 dakika

2 orta boy domates, yarımşar santim kalınlığında dilimlenmiş 2 tatlı kaşığı zeytinyağı 12 taze mantar, beşer santim çapında* 120 g. hindi göğüs kıyması 1/4 su bardağı ince kıyılmış taze soğan 1 tatlı kaşığı soğanlı baharat çeşnisi 1/4 tatlı kaşığı tuz 1/4 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 2 yemek kaşığı galeta ya da ekmek kırıntısı 2 tatlı kaşığı hardal 2 yemek kaşığı light mayonez 1/4 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi 3 adet çeri domates, dörde bölünmüş

1. Fırını önceden 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Domatesleri üstüne dizin. Üstüne 1/8 tatlı kaşığı karabiber serpin ve zeytinyağı gezdirin. Arada bir kez altüst edin ve iyice kuruyana kadar, 55-65 dakika pişirin. Bir tabağa alarak soğumasını bekleyin.

2. Diğer yanda yine yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine saplarını ayıkladığınız mantarları ters olarak yerleştirin. Domateslerin bulunduğu fırında 10 dakika pişirin. Mantarları iki kat kağıt havlu üstüne alıp soğutun.

3. İçini hazırlamak üzere mantar saplarını incecik kıyın. Küçük bir tavada mantar sapları ile hindi kıyması, taze soğan, baharat çeşnisi, tuz ve kırmızı pul biberi karıştırın. Orta ısıda karıştırarak kıyma kavrulana kadar pişirin. Domatesleri ince ince kıyın ve üçte ikisini kıyma karışımına katın. Üstüne ekmek kırıntısı ve hardalı ilave edin.

4. Mantarları sap kısımları üste gelecek şekilde bir tepsiye dizin. Hazırladığınız ezmeyi içlerine doldurun. 10 dakika kadar fırınlayın.

5. Bir kasede kalan kıyılmış domatesleri, mayonez ve limon kabuğu rendesini karıştırın.

6. Mayonezli karışımı sıcak mantarların üstüne kaşıkla yerleştirin ve çeri domateslerle süsleyin.

domatesin-comertligi-20161109-10*MUTFAKTAKİ İPUCU: Lezzet yanında güzel bir sunum da elde etmek için mantarların hemen hepsinin aynı boyda olmasına özen gösterin.

PORSİYON BAŞINA: 73 kalori, 3 g. toplam yağ (0 g. doymuş yağ), 10 mg. kolesterol, 217 mg. sodyum, 5 g. karbonhidrat, (1 g. lif), 6 g. protein.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.